- Szczegóły
-
Opublikowano: 19 marzec 2013
Twardość wody jest jej naturalną właściwością, powodowana przez obecność w wodzie rozpuszczonych składników mineralnych - głównie węglanów , wodorowęglanów , chlorków, siarczanów i krzemianów wapnia oraz magnezu.
Literatura podaje dwa podstawowe rodzaje twardości wody:
- Twardość przemijającą (pochodzącą głównie od wodorotlenków, węglanów lub wodorowęglanów wapnia oraz magnezu, które podczas gotowania wytrącają się w postaci osadów węglanów) – odpowiedzialna za powstawanie kamienia.
- Twardość nieprzemijającą (spowodowaną obecnością siarczanów, które pozostają w wodzie po gotowaniu).
Według Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. w sparwie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Dopuszczalna wartość twardości ogólnej wody powinna mieścić się w granicach 30 - 500 mg CaCO3/l.
Twardość naszej mieleckiej wody utrzymuje się w przedziale 190-230 mg/CaCO3
Mielcka woda jest więc wodą o średniej twardości.
- stopień niemiecki (oDH) = 17,86 mg CaCO3/l,
- stopień francuski(oF) = 10 mg CaCO3/l,
- stopień angielski(oClarka) = 14,3 mg CaCO3/l.
Poniżej podajemy wartości współczynników przeliczeniowych twardości wody dla poszczególnych jednostek.
Jednostki |
mmol/l |
mval/l |
0niem. |
0ang. |
0franc. |
mg CaCO3/l |
mmol/l |
1 |
2 |
5,61 |
7,02 |
10 |
100 |
mval/l |
0,5 |
1 |
2,8 |
3,5 |
5 |
50 |
0niem. |
0,178 |
0,356 |
1 |
1,25 |
1,78 |
17,8 |
0ang. |
0,143 |
0,286 |
0,8 |
1 |
1,43 |
14,3 |
0franc. |
0,1 |
0,2 |
0,56 |
0,7 |
1 |
10 |
mg CaCO3/l |
0,01 |
0,02 |
0,056 |
0,07 |
0,7 |
1 |
Przykład przeliczenia:
Dla średniej twardości naszej wody wynoszącej około = 210 mg CaCO3/l wyliczymy:
- w stopniach niemieckich będzie równa 210 : 17,8 = 11,7 oDH
- w stopniach angielskich będzie równa 210 : 14,3 = 14,6 oClarka
- w stopniach francuskich będzie równa 210 : 10 = 21 oF
- w milimolach/l będzie równa 210 : 100 = 2,1
W użyciu są również opisowe określenia twardości wody przedstawione w poniższej tabeli:
Twardość ogólna
|
Rodzaj wody
|
(mg CaCO3/l)
|
(mmol/l)
|
(mval/l)
|
(stopnie niemieckie)
|
Bardzo miękka
|
0-85
|
0-0,89 |
0-1,78 |
0-5 |
Miękka
|
85-170
|
0,89-1,78 |
1,78-3,57 |
5-10 |
Średnio Twarda
|
170-340
|
1,78-3,57 |
3,57-7,13 |
10-20 |
Twarda
|
340-510
|
3,57-5,35 |
7,13-10,7 |
20-30 |
Bardzo twarda
|
>510
|
>5,35 |
>10,7 |
>30 |