INFORMACJE NA TEMAT TWARDOŚCI WODY.

Twardość wody jest jej naturalną właściwością, powodowana przez obecność w wodzie rozpuszczonych składników mineralnych - głównie węglanów , wodorowęglanów , chlorków, siarczanów i krzemianów wapnia oraz magnezu.
Literatura podaje dwa podstawowe rodzaje twardości wody:                                              
  1. Twardość przemijającą (pochodzącą głównie od wodorotlenków, węglanów lub wodorowęglanów wapnia oraz magnezu, które podczas gotowania wytrącają się w postaci osadów węglanów) – odpowiedzialna za powstawanie kamienia.                                                                
  2. Twardość nieprzemijającą (spowodowaną obecnością siarczanów, które pozostają  w wodzie po gotowaniu).
Według Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 29 marca  2007 r. w sparwie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Dopuszczalna wartość twardości ogólnej wody powinna mieścić się w granicach 30 - 500 mg CaCO3/l.
Twardość naszej mieleckiej wody utrzymuje się w przedziale 190-230 mg/CaCO3
Mielcka woda jest więc wodą o średniej twardości.
- stopień niemiecki (oDH) = 17,86 mg CaCO3/l,
- stopień francuski(oF) = 10 mg CaCO3/l,
- stopień angielski(oClarka) = 14,3 mg CaCO3/l.
Poniżej podajemy wartości współczynników przeliczeniowych twardości wody dla poszczególnych jednostek.
 
Jednostki mmol/l mval/l 0niem.  0ang.  0franc.  mg CaCO3/l
mmol/l 5,61 7,02 10 100
mval/l 0,5   1 2,8 3,5 5 50
 0niem. 0,178  0,356 1,25 1,78 17,8
 0ang. 0,143  0,286 0,8  1 1,43 14,3
 0franc. 0,1  0,2 0,56 0,7  1 10
mg CaCO3/l 0,01  0,02 0,056 0,07 0,7  1
 
 

Przykład przeliczenia:

Dla średniej twardości naszej wody wynoszącej około = 210 mg CaCO3/l wyliczymy:
- w stopniach niemieckich będzie równa   210 : 17,8 = 11,7 oDH
- w stopniach angielskich będzie równa    210 : 14,3 = 14,6 oClarka
- w stopniach francuskich będzie równa    210 : 10 = 21 oF
- w milimolach/l będzie równa                     210 : 100 = 2,1
 
W użyciu są również  opisowe określenia twardości wody przedstawione w poniższej tabeli:

Twardość ogólna

Rodzaj wody

(mg CaCO3/l)

(mmol/l)

(mval/l)

(stopnie niemieckie)

Bardzo miękka

0-85

0-0,89 0-1,78 0-5

Miękka

 85-170

0,89-1,78 1,78-3,57 5-10

Średnio Twarda

 170-340

1,78-3,57 3,57-7,13 10-20

Twarda

340-510

3,57-5,35 7,13-10,7 20-30

Bardzo twarda

 >510

>5,35 >10,7 >30
 
Jesteś tutaj: Home JAKOŚĆ WODY Twardość wody

Nasza strona stosuje ciasteczka w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień ciasteczek oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień. Aby dowiedzieć się więcej czym są cookies i jak je usunąć, zobacz naszą politykę cookies.

Akceptuję cookies

EU Cookie Directive Module Information